Outlet & Aanbiedingen
WEBSHOP
Zet Ad Barnhard in mijn favorieten

Het ontstaan van HillegersbergHillegersberg is een voormalige gemeente in Zuid-Holland. In 1941 werd Hillegersberg bij Rotterdam gevoegd, waar het nu onderdeel is van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek.
Verleden
De naam Hillegersberg is afkomstig van Hildegard van Vlaanderen, echtgenote van graaf Dirk II van Holland en West-Friesland. Deze graaf was in de tiende eeuw eigenaar van Bergan, wat in oud-Hollands versterkte plaats of gehucht betekent. De oude dorpskern rond de Hillegondakerk is nog goed herkenbaar. Het dorp ontstond op een donk, een zandrug in het veengebied, ontstaan uit verstoven zand van drooggevallen rivierbeddingen. Volgens de legende van Hillegersberg is de zandberg ontstaan doordat de reuzin Hillegonda zand uit haar schort zou hebben verloren. Op de zandheuvel bouwde zij haar huis en zo ontstond Hillegersberg, de berg van Hillegonda. De reuzin Hillegonda met gescheurd schort siert het wapen van Hillegersberg.
Op de heuvel bevonden zich een kerk en een kasteel, Huis ten Berghe. In 1426 werden kerk en kasteel door de legers van Jacoba van Beieren verwoest. De restanten van het donjon liggen naast de Hillegondakerk, die in zijn tegenwoordige vorm uit circa 1500 dateert. Bij de herbouw is gebruikgemaakt van de gedeeltelijk gespaarde oude toren. In 1811 scheidde Bergschenhoek zich af van Hillegersberg.
Heden
Hillegersberg ligt aan de noordkant van de gemeente Rotterdam. Het is gelegen in een water- en lommerrijk gebied, de Bergse Plassen, twee voormalige veenafgravingen. Aan de oostelijke kant wordt Hillegersberg begrensd door de rivier de Rotte. Het dorp bevat (sinds de toevoeging van nieuw-Hillegersberg) drie winkelcentra: het oorspronkelijke dorp zelf (rond de oude kern - Bergse Dorpsstraat, Weissenbruchlaan), de Kleiweg plus omliggende winkels en het (kleine) winkelcentrum aan de Van Beethovensingel. De deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek heeft tegenwoordig ruim 41.000 inwoners. Hillegersberg is een van de welvarendste plekken van Nederland.


                                 

www.winkels-nederland.nl    www.kleding.nl
  terug   Stuur deze pagina door via email     print